Fotball i Spania

Liga BBVA, eller bare La Liga, er den spanske toppserien i fotball. Ligaen består av 20 lag. De tre dårligste lagene hver sesong rykker ned til Segunda División, mens de to øverste lagene fra Segunda División rykker opp. Den siste plassen i La Liga avgjøres gjennom kvalifiseringsspill. Gjennom årene har 59 klubber spilt i La Liga. Ni av dem har vunnet mesterskapet.

Real Madrid og Barcelona har vært de dominerende lagene i ligaen. Real Madrid har vunnet 32 mesterskapstitler og Barcelona har vunnet 22 titler. Men i de senere årene har også andre lag hevdet seg i toppen og vunnet ligaen, blant annet Atlético Madrid, Atletico Bilbao, Valencia, Real Sociedad, Deportivo, Real Betis og Sevilla.

La Liga er en av de mest populære sportsligaene i verden, og den sterkeste ligaen i Europa, i følge UEFA. Tilskuertallene er svært høye, med et gjennomsnitt på 30.275 tilskuere på hver kamp i sesongen 2011/2012. Dette er de femte høyeste tilskuertallene for noen nasjonal sportsliga i verden, og tredje høyest blant fotball-ligaene.

Sesongen varer fra september til juni, og alle lagene møter hverandre to ganger i løpet av sesongen. Ligaen startet i 1929 med bare 10 lag. Antallet lag ble gradvis utvidet, og var rekordhøyt fra 1995-1997, da 22 lag deltok. I 1997 gikk man tilbake til 20 lag igjen. Bare tre klubber har klart å spille i La Liga hver sesong helt siden starten. Real Madrid, Barcelona og Atletico Bilbao har aldri rykket ned fra La Liga.

Spanske lag har også gjort det svært godt i Europa. Valencia, Real Madrid, Barcelona og Atlético Madrid er blant de mest suksessfulle europeiske klubbene gjennom historien. Alle har vunnet minst fem internasjonale trofeer hver. Sesongen 2005/2006 ble Spania det første landet som vant både UEFA Champions League og UEFA Cup i samme sesong.