Fotball i Italia

Italiensk Serie A er toppdivisjonen i italiensk fotball. Det er 20 klubber med i ligaen. Ligaen ble startet i 1929. Før den tid spilte man i regionale grupper. Juventus er den mestvinnende klubben. De har vunnet ligaen 29 ganger. AC Milan og Inter har vunnet 18 ganger hver, mens Genoa har vunnet 9 ganger.

Italiensk fotball har hatt både oppturer og nedturer. I 2006 ble Serie A rammet av en dommerskandale. Mens man etterforsket mistanker om doping i Juventus, ble det oppdaget juks ved dommerutvelgelsen til fotballkamper. Avsløringen førte til at Juventus ble flyttet ned til Serie B, mens lagene Fiorentina, Lazio, Milan og Reggina ble straffet med poengtrekk i sesongen 2006-07. Arezzo fikk også poengstraff, selv om de spilte i Serie B. Flere personer tilknyttet klubbene og fotballorganisasjonen fikk bøter og ble utestengt fra sporten. Inter ble tildelt mesterskapet for sesongen 2005/2006. Inter vant også sesongen 2006/2007 og sesongen 2007/2008.

Sesongen 2013/2014 startet i august 2013, og de siste kampene i sesongen spilles 18.mai 2014. Juventus er regjerende mester. Etter sesongen 2012/2013 rykket tre lag ned til Serie B, mens tre lag fra Serie B rykket opp til Serie A. De nye lagene denne sesongen er Sassuolo, Hellas Verona og Liverno. Hellas Verona har vært borte fra toppdivisjonen i 11 år, mens Sassuolo aldri har spilt i Serie A før. Livorno har spilt i Serie B i fire sesonger.

Sesongen 2013/2014 er den første sesongen der fem byer har med to lag hver. Både Mila, Torina, Roma, Genoa og Verona har hatt to bylag i Serie A denne sesongen.

Livorno ligger nederst på tabellen med to runder igjen. Ting tyder dermed på at besøket deres i Serie A ble ganske kortvarig denne gangen. Verona og Sassuolo ligger bedre an. Verona er sikret videre spill i Serie A, og Sassuolo ligger to plasser over nedrykksstreken med to runder igjen. Juventus har allerede sikret seg seieren også dette året, selv om sesongen ikke er ferdig. Roma ligger på andreplass, og Napoli ligger på tredjeplass. Disse plasseringene er allerede avgjort, så det er egentlig ingen spenning i toppen av ligaen.